Във всички филми, игри или телевизионни сериали, в които има астероид, насочен към Земята, новините винаги са шокиращи. В зависимост от спецификата на сценария населението на планетата може да има от няколко дни до няколко месеца, за да се подготви за неизбежното. Нещата винаги изглеждат мрачни, но по-често човечеството успява да извади коз от ръкава си и да измисли план, който спасява милиарди животи. Но това е измислица и въпреки че човечеството притежава някои доста зрелищни технологии, наистина вероятно няма да имаме късмет като в измислените светове.

Всъщност неотдавнашен симулационен експеримент, проведен от NASА, повече или по-малко доказва, че астероид, който се е насочил към Земята, ще доведе до гибел дори ако имаме шест месеца, за да се подготвим за него. По време на годишната конференция за планетарна отбрана учени от редица космически агенции участваха в симулиран сценарий за реагиране при извънредни ситуации, при който измислен астероид, наречен 2021 PDC, се удря със Земята. Учените решиха, че имат шест месеца за планиране, и с изминалите дни и месеци бъдещето започва да изглежда невероятно мрачно.

Когато новата информация започна да постъпва, става ясно, че астероидът е на път да удари Европа. Но проследяването на пътя на астероида беше само част от задачата. Истинският тест беше симулиране на реакция, която ще спаси човешки животи. Участниците обмисляха много варианти, включително опити за изтласкване на астероида извън курса, но той вече беше твърде близо до Земята, за да бъде това ефективно. Освен това учените решиха, че „силата, изисквана за изместване на измисления астероид 2021 PDC от курс на сблъсък със Земята, е толкова голяма, че рискува да счупи астероида - може би създавайки множество големи фрагменти, които биха могли да ударят Земята“.

Учените също така тестваха използването на ядрени експлозиви за унищожаване или поне сериозно намаляване на вероятността всеки голям елемент от астероида да може да премине през земната атмосфера. За съжаление екипът беше изправен пред реалността, че „международните закони изключват използването на ядрени оръжия в Космоса“, което означава, че те не са могли да направят много при толкова кратко известие.

„Групата за планиране и консултиране на космическите мисии стигна до заключението, че не могат да бъдат стартирани космически мисии към измисления астероид 2021 PDC навреме, за да го отклонят или нарушат“, отбелязват учените в хода на учението.

Измисленият астероид удари Чехия близо до границата ѝ с Германия и Австрия. Последният доклад преди удара стесни мястото на удара до 23 километра, а времето на удара до една секунда. Астероидът, който е бил само около 100 метра в диаметър, е причинил сериозни щети на площ с диаметър до 300 километра.

Снимка: Yahoo

Bиж още: Този трик трябва да направи Galaxy Fold 2 по-достъпен за джоба ни

 

 

Тагове: