Когато астронавтите на NASA се върнат на Луната след няколко години, те ще го направят в спускателен апарат, който ще бъде огромен спрямо този от ерата на Аpollo. Starship на SpaceX възлиза на 50 метра от носовия си конус до кацащите "крака". За разлика от това тесният лунен модул, който отведе Нийл Армстронг и Бъз Олдрин до Луната през 1969 г., беше висок само 7 метра.

Това е само един от многото истински шокиращи аспекти на решението на NASA преди седмица да възложи на SpaceX - и само на SpaceX - договор за разработване, изпитване и излитане на две мисии до лунната повърхност. Вторият полет, който ще превози астронавти до Луната, може да стартира още през 2024 г.

NASA отпусна на SpaceX 2.89 млрд. долара за тези две мисии. Но този договор би набъбнал драстично, ако NASA избере SpaceX, за да изпълнява повтарящи се лунни мисии по-късно през 2020-те. Освен това сделката има значение за SpaceX и NASA по безброй други начини. Може би най-важното е, че с този договор NASA заложи на смело бъдеще за космическите проучвания. Досега плановете, които NASA беше приготвила за изследвания на дълбокия Космос, имаха прилика с тези от програмата Аpollo. Космическата агенция говори за "устойчиви" мисии и планове от гледна точка на разходите, но те бяха устойчиви само на име.

Залагайки на Starship, което крие множество рискове за развитие на програмата, NASA рискува, но и гледа към едно много по-светло бъдеще - такова, при което не шепа астронавти отиват на Луната или Марс, а десетки и след това стотици. В този смисъл Starship представлява радикално отклонение за НАСА и изследването на дълбокия Космос.

"Ако Starship изпълни целите, които Илон Мъск си е поставил, връчването на този договор, е като правителството на САЩ, което подкрепя железопътните линии в Дивия запад тук, на Земята, преди няколко века", казва Рик Тъмлинсън, експерт по човешкото заселване на Слънчевата система. "Това е трансформация до мащаби, които никой днес не може да разбере."

Ако SpaceX успее да накара Starship да работи добре, в крайна сметка другите възможности на NASA за човешко изследване на Слънчевата система могат да нарастнат значително. С поставянето на ранен залог за Starship миналата седмица NASA увеличи крайните шансове за успех на мисията за цялото човечество.

За космическата агенция това е дързък и изненадващ ход, но потенциалната печалба е огромна. Това един ден може да ни позволи смело да се върнем не просто обратно на Луната, но и далеч, далеч отвъд нея.

Снимка: SpaceХ

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт

Тагове: