Това лято Oбединените арабски емирства ще се опитат да се присъединят към елитния клуб на държавите, извършили космически пътувания. Те ще осъществят това, като стартират първата си мисия до Марс. През последните шест години мъникът от Персийския залив работи неуморно, за да пострoи космически кораб, който може да стигне до орбита на Марс, за да изучи неговата атмосфера и климат. Сега тази мисия е готова да излети на борда на японска ракета.

Наречен Emirates Mars Mission, проектът ще даде началото на едно горещо космическо лято. След арабската мисия Китай също ще изстреля марсоход и сонда до Червената планета на 23 юли. НА 30 юли NASA пък ще изпрати следващия си марсоход до Марс, който се нарича Perseverance.

Всички тези мисии се опитват да се възползват от малкия прозорец, по време на който Земята и Марс ще се доближат максимално една до друга в техните орбити около Слънцето. Това подреждане на планетите става веднъж на всеки две години, така че ако някой от тези мисии не излети това лято, ще трябва да изчака до 2022 г., за да опита отново.

За ОАЕ успехът това лято е изключително важен, тъй като мисията трябва да достигне Марс догодина, когато се чества 50-годишнината на страната. Тази задача беше спусната още през 2013 г., когато министър-председателят Мохамед ал Мактум призова най-добрите космически инженери в ОАЕ да отбележат годишнината с амбициозна космическа мисия. Разбира се, тя се реализира със сериозна чуждестранна помощ, най-вече от американски учени.     

Снимка: Emirates Mars Mission; shutterstock

Виж още: Дигитално безсмъртие: кой иска да живее вечно?