Когато най-накрая се заселим на Луната, Nokia гарантира, че ще можете да получите сигнал за вашия телефон. По време на Световния мобилен конгрес в Барселона през март главният инженер на Nokia Луис Маестро Руис де Темино заяви пред репортери, че компанията планира да пусне 4G мрежа на повърхността на Луната по-късно тази година.

Мрежата 4G на Nokia ще пътува до Луната на борда на ракета SpaceX и ще се настани в кратера Шакълтън, в южната част на Луната. Базовата станция, оборудвана с антени и интегрирани EPC функционалности, ще бъде разположена в лунния спускаем апарат Nova-C и ще се захранва от луноход на слънчева енергия.

Машината и базовата станция ще разменят данни помежду си чрез LTE и ще дадат възможност на астронавтите да предават видео в реално време обратно към управлението на мисията, както и да комуникират помежду си.

Nokia казва, че оборудването, което използва за проекта, е адаптирано да се справя с екологичните натоварвания в Космоса - по-конкретно с вибрациите, ударите и ускорението по време на излитане и кацане, както и с неща като температура и радиация, докато е на повърхността на Луната. По време на проектирането са взети предвид размерът, теглото и консумацията на енергия на устройството.

Надеждата на мисията е Nokia да успее да научи повече за разпространението на радиосигналите на Луната. На Земята например има дървета, сгради и други структури, които се намесват, когато мислим за това как нашите устройства комуникират помежду си. На Луната няма нищо от това, но има планини и кратери, които мрежата трябва да може да заобикаля.

Въпреки че все още нямаме конкретна дата за стартирането, всичко това проправя пътя за присъствието на LTE в Космоса. Кой знае, може би един ден Е.Т. буквално ще може да се обади вкъщи.

Снимка: NASA

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026

 

Тагове: