Представяме ви Синтетичната партия: нова политическа партия в Дания, която се надява скоро да получи място в парламента. О, и между другото нейният главен ръководител, наречен Leader Lars, всъщност е чатбот с изкуствен интелект и всичките му политики са извлечени и обработени от алгоритъм.

Аскер Стаунес, създателят на партията и художник изследовател в организацията с нестопанска цел MindFuture за изкуство и технологии, каза пред Motherboard, че Lars е специално обучен за политики, формирани от датските маргинални партии след 1970 г., и по този начин партията е предназначена да представлява колективно около 20% от днешните датски избиратели, чиито партии остават непредставени в парламента.

„Ние представяме данните на всички маргинални партии, така че това са всички партии, които се опитват да бъдат избрани в парламента, но нямат място“, казва Стаунес пред сайта. „Така че това е позицията на индивид, който е формирал собствена политическа визия, която би искал да реализира, но обикновено няма пари или ресурси за това.“

Алгоритъмът Lars е в известен смисъл очевиден популист, тъй като неговите „политики“, които според Motherboard включват универсален основен доход и „съвместно притежаван интернет и ИТ сектор в правителството“, са изцяло взети назаем от съществуващи човешки данни и творения. Но като се има предвид това, Стаунес не вярва непременно, че Ларс е напълно демократичен.

„Изкуственият интелект под формата на машинно обучение вече е погълнал толкова много човешка информация, че можем да кажем, че по един начин всеки участва в тези модели чрез данните, които е изпратил в интернет“, посочва Стаунес пред Motherboard. „Но системите, които имаме днес, не насърчават по-активно участие, при което хората действително поемат контрола върху своите данни и изображения, което можем по друг начин чрез тази концентрирана форма, която предлагат публично достъпните модели за машинно обучение.“

Важното е, че тъй като Ларс всъщност е машина, не му е позволено да се кандидатира за обществена длъжност. Същите правила обаче не важат за човешките членове на партията, които на теория биха могли един ден да се кандидатират като негови заместници и представители.

„Ларс е фигурата на партията“, продължава Стаунес. „Дания е представителна демокрация, така че ще има хора в бюлетината, които представляват лидера Ларс и които са поели ангажимент да действат като посредници за неговия изкуствен интелект.“

Според Motherboard Синтетичната партия досега има само 11 подписа от 20 000, необходими, за да се кандидатира законно за датския парламент, така че със сигурност има да измине дълъг път, преди да реализира авангардните си идеи.

Снимка: Unsplash

Виж още: 3D чатът на Google е като оживяла научна фантастика (ВИДЕО)