Дни преди пълното слънчево затъмнение да обхване Северна Америка, учени от Европа разкриха друг план за блокиране на Слънцето.

Дръзкият проект, наречен Proba-3, ще насочи два космически апарата за създаване на изкуствени затъмнения. Създавайки това сложно калибриране, мисията ще заснеме нови гледки към Слънцето - и ще осъществи първия в историята прецизен космически полет с формация.

На събитие в Белгия Европейската космическа агенция (ЕКА) представи спътниците на Proba-3: Occulter и Coronagraph.

Според плана на ЕКА Occulter ще лети на около 150 м от коронографа. След като двойката се намира на точните си позиции, Occulter ще хвърли сянка върху лицето на коронографа, което ще маскира Слънцето, за да разкрие короната.

Подобен експеримент е проведен през 1975 г., когато астронавти от САЩ и Съветския съюз обединяват усилията си, за да създадат изкуствено затъмнение. Но Proba-3 има за цел да постигне този успех рутинно.

Ако всичко върви по план, мисията на стойност 200 млн. евро ще осигури слънчеви затъмнения по заявка. В резултат на това неуловимата слънчева корона най-накрая ще бъде видима за продължително изследване. За създаването на слънчеви затъмнения Proba-3 ще разчита на прецизни полети във формация, която автономно координира движенията на няколко космически апарата.

Заедно спътниците ще създадат един научен инструмент с дължина 150 метра.

"Той ще демонстрира различни типове конфигурации на формационно летене и ще експериментира с техники за среща в орбита", каза Дитмар Пилц, директор на ЕКА по технологиите, инженерството и качеството, на пресконференция. "Веднъж доказано, формационното летене ще бъде фактор за бъдещи мисии."

ЕКА има големи амбиции по отношение на новата технология. Агенцията предвижда създаването на формации от космически телескопи, които да наблюдават космически обекти с изключителна разделителна способност. Proba-3 също така ще демонстрира технологии за "обслужване в орбита" и "отстраняване на изоставени спътници", каза Пилц.

Следващата стъпка към постигането на тези цели са окончателните изпитания преди полет. След приключването им ще може да започне обратното броене до излитането. Предварително е планирано мисията да стартира от Индия през септември 2024 г.

Снимка: Unsplash/ESA

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл