Космическият кораб Voyager, изстрелян през 1977 г., пътува толкова дълго, че напусна пределите нашата Слънчева система. Удивително е, че тази сонда все още разговаря със Земята, но нейното захранване с плутоний вече е все по-близо до изчерпване.

Ето защо NASA помоли екип от учени и инженери да обмислят нова мисия, която може да продължи там, където е спряла сондата Voyager. Групата, която ще завърши доклад за работата си до седмици, е проектирала практичен, построим в момента космически кораб, който може да се движи по-бързо от Voyager и да стигне много по-далеч в междузвездното пространство. Ако NASA реши да построи тази сонда, тя може да стартира през 2036 г. и смело да продължи напред за минимум 50 години и вероятно повече от век. Това означава, че ще има най-дългата планирана продължителност от която и да е мисия в дългосрочен план на космическата агенция. Служителите на агенцията ще трябва да се справят с цялата технология, която неизбежно ще остарее - да не говорим за това, че всички хора, участващи в мисията, остаряват и умират.

„Винаги е трудно да се говори за планове за преход“, казва Ралф Макнът от Лабораторията по приложна физика на университета Джон Хопкинс, който ръководи екипа, работещ по тази предложена мисия. „Обикновено това всъщност не се е случвало в повечето космически мисии. Но в тази ще бъде в центъра на нашите космически усилия.“

Макнът, който е на път да навърши 68 години, смята, че е най-младият член на научния екип на Voyager, който е бил негов член от изстрелването на космическия кораб. Никой не би могъл да знае, че космическият кораб Voyager ще продължи толкова дълго пътя си. Сондата първоначално е били построена, за да оцелее само около пет години, за да може да посети Юпитер и Сатурн. Но хардуерът продължава да работи и така NASA добави полети край Уран и Нептун за мисията. И все пак смелият космически кораб продължаваше пътя си, вярно докладвайки на Земята. Той влезе в историята, като премина извън границата на Слънчевата система, навлизайки в неизследваното пространство между звездите.

А то крие невероятни тайни.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството