Китай публикува плановете си за изследване на Космоса през следващите пет години, като подробно описва амбициозни цели, които включват укрепване на космическата инфраструктура и разработване на космически кораб от следващо поколение за превозване на хора в Космоса. Страната също проучва как е възможно да кацнат хора на Луната през следващите години.

Пътната карта, подробно описана в нова бяла книга, публикувана днес, ще продължи амбициозния напредък на Китай в областта на космическото пространство. През последните няколко десетилетия страната постави значителен акцент върху разширяването на своите космически възможности, увеличаване на честотата и обхвата на своите изстрелвания и навлизане в нови области като роботизираното изследване на Марс. Китай също така организира дългосрочна кампания за изследване на Луната, която включва изпращане на серия от спускаеми апарати и роувъри до лунната повърхност на всеки няколко години. През 2019 г. страната стана първата, която изпрати роувър от другата страна на Луната, а през 2020 г. Китай върна проби от Луната обратно на Земята.

Като се има предвид фокусът на Китай върху Луната, от години се очакваше страната в крайна сметка да се опита да изпрати хора и на лунната повърхност. Тъй като лунната програма на нацията напредва, Китай също постигна значителен напредък в своята програма за изследване на Космоса с хора. През 2021 г. страната стартира основния модул на нова космическа станция, която ще бъде изградена в орбита около Земята. В момента на борда на станцията живеят трима астронавти.

Преди Китай да се опита да изпрати хора на лунната повърхност, страната първо планира да продължи да изучава Луната със сонди. Подробностите в бялата книга говорят, че властите планират да изпратят два допълнителни роботизирани космически кораба на Луната през следващите пет години, които ще изучават лунните полярни региони, области от лунната повърхност, за които се смята, че са дом на воден лед. Първата от двете сонди ще върне лунни проби, докато втората ще направи „скачащо откриване“ в зона в постоянна сянка. Нацията също ще проучи планове за следващата си лунна сонда, както и ще работи с международни партньори за „изграждане на международна изследователска станция“ на Луната според бялата книга.

Не е ясно кога Китай планира да завърши тази станция или кога има за цел да кацнат хора на лунната повърхност. Но докато Китай се насочва към Луната, НАСА работи за собствено амбициозно кацане на Луната. Основната програма за космически полети на американската космическа агенция в момента е Artemis, която се стреми да изпрати първата жена на лунната повърхност още през 2025 г. Наред с кацанията на хора на Луната Artemis също призовава за роботизирано изследване на Луната повърхност с поредица от спускаеми апарати и луноходи.

Въпреки че Луната винаги е била голям фокус за Китай, страната също така наблюдава изследването на други планети в нашата Слънчева система. Надява се да изстреля сонди към астероиди, близки до Земята, през следващите пет години, както и да проучи начини за изпращане на космически кораби до системата на Юпитер и отново до Марс с планове да върне проби от Червената планета.

Бялата книга изброява много други космически цели, като изграждане на китайска космическа станция, актуализиране на сателитните технологии, подобряване на космическия транспорт и ракетни системи, създаване на нови ракетни двигатели и др. Това е доста дълъг списък със задачи за следващото половин десетилетие, но досега Китай даде да се разбере, че изследването на Космоса е приоритет.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография

 

Тагове: