Отдавна знаем, че съвременните птици са произлезли от динозаврите, но открити наскоро фосили в Сибир показват, че еволюционната връзка може да е много по-дълбока. Според учения Паскал Годефройт е възможно всички динозаври да са имали пера и образите на Т-рекс, с които сме свикнали, да са напълно погрешни.

Откритият фосил на нов вид динозавър, наречен Kulindadromeus zabaikalicus, е изключително добре запазен и разполага с пера по торса и врата, но ни и по крайниците. Гущерът е дълъг около 1.5 м, има дълга опашка, дебели крака и малки предни крайници. Най-интересно е, че животното не е хищно. Всички пернати динозаври, прародители на птиците, открити досега, са били хищници. Според Годефройт е възможно всички или почти всички динозаври да са имали фино оперение. За съжаление перата обикновено не се запазват, но изключително ниските температури в Сибир запазват Kulindadromeus zabaikalicus в необичайно добро състояние.

Разбира се, става въпрос само за теория. Тя вече получи подкрепа от много светила в областта, но е далеч от доказана. Вижте още една илюстрация на новия вид в нашата галерия.

А видяхте ли най-големия динозавър, открит досега?