Гигантските носорози са сред най-големите бозайници, ходили някога по тази Земя, а новооткрит вид, живял в северозападен Китай преди около 25 милиона години, разкрива колко великолепни са били тези същества.

Огромните животни от вида Рaraceratherium linxiaense са живели преди близо 26.5 милиона години и били с тегло над 20 тона, колкото тежат четири големи слона. Те били по-високи от жирафите, като главите им се извисявали до височина от седем метра. Останки от древното животно са открити в провинция Гансу.

Дългите крака на гигантския носорог са подходящи за бягане, а главата му може да достигне височина от 7 метра, което му позволява да „разглежда листата на върховете на дърветата“. Широкият ствол на носа на гигантския носорог би бил „изключително полезен да се увива около клони, докато къса листата с предните зъби.

Учените установили също, че новооткритият вид бил тясно свързан с гигантските носорози, обитавали някога територията на днешен Пакистан, което е знак, че те са се придвижвали из Централна Азия. Според учените тропическият климат позволявал на гигантските носорози да се връщат на север към Централна Азия, което е знак, че тибетският район все още не е бил високо плато.

Въпреки че може да си приличат донякъде, съвременните носорози всъщност не произлизат от Paraceratherium или други гигантски носорози. Вместо това и двете групи могат да претендират за общ прародител, живял преди около 50 милиона години.

Снимка: Yu Chen

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск

Тагове: