Президентът Доналд Тръмп обяви официалното лого на своята инициатива Space Force и то веднага бе приветствано от феновете на Star Trek, според които дизайнът му дръзко отива отвъд обикновената заемка.

По замисъла на Тръмп шестият клон на американските военни сили ще бъде насочен към предизвикателствата на отрития Космос. Какъв по-добър модел за такава мисия от Starfleet – проучвателната и подготвителна организация, която Джийн Роденбери ни представи в прочутия първи епизод на Star Trek през 1960 г.?

Тръмп е бил жаден за знание 20-годишен младеж, когато космическата опера на Роденбери дебютира по NBC, така че е възможно тя да е оставила своя отпечатък върху него, така както със сигурност е вдъхновила учени, изобретатели и инженери от няколко поколения. Но новото Space Force лого определено се оказва противоречиво, защото сякаш разчита прекалено много на мотиви от Star Trek. Тръмп обяви логото като резултат на консултации с военни, дизайнери и експерти, но то не убягна от погледа на самия Джордж Такей, познат ни от ролята на Сулу от оригиналната поредица.

„Очакваме плащане за авторските права“, пошегува се той в Twitter.

Тези дни Star Trek се радва на особен интерес поради премиерата на Star Trek Picard по CBS, както и спекулациите относно следващия филм от поредицата, след като Куентин Тарантино обяви, че се отказва от такъв проект.          

Виж още: Първата мисия с екипаж на SpaceX с официална дата