По данни на Световната здравна организация 2/3 от хората по света нямат достъп до рентгенови скенери. Компанията Nanox обаче има ново решение, което да направи тези прегледи широкодостъпни. Нейният продукт се нарича Nanox Arc: рентгенова машина, която прилича на био легло от "Стар Трек" и обещава да свали значително разходите.

Nanox използва дигитална система за сканиране, която не прегрява лесно и има по-евтина статична конструкция от стандартните апарати за рентгеново сканиране. Статичната структура я прави по-здрава и има само един движещ се елемент, който се върти и сканира различни части от човешкото тяло.          

Освен това Nanox замисля по-различен бизнес модел, като вместо да продава машините, за тях ще се плаща на сканиране. В допълнение компанията предлага AI-базиран анализ и облачни услуги за здравни заведения. Според нея дори и с тези допълнителни разходи машините ще бъдат по-достъпни в сравнение със закупуването им.

Наскоро Nanox е получила финансова инжекция от 26 милиона долара от китайската компания Foxconn и планира в скоро време да произведе първите 15 000 бройки.

Виж още: Хай тек кулинария: как високите технологии променят начина, по който готвим?