Можем да заразим Марс и всички други планети, които изследваме в бъдеще, с микроорганизми от нашата планета. До този извод стигнаха учени от NASA и немския космически център, които през 2019 г. изстреляха в стратосферата няколко бактериални организми като част от експеримента MARSBOx. Стратосферата е вторият голям слой от земната атмосфера след озоновия и неговите условия наподобяват тези на Червената планета. Ето защо той е много подходящ за опити с проби, за да се види дали те ще оцелеят на Марс.

Сега учените са установили, че микроорганизмите биха могли да живеят на повърхността на Марс временно, но след като се върнат у дома, спорите могат да бъдат съживени. В експеримента са използвани Aspergillus niger и Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis и Buttiauxella sp. MASE-IM-9, съхранявани в контенейра MARSBOx (съкратено от Microbes in Atmosphere for Radiation, Survival, and Biological Outcomes Experiment). В контейнера има два слоя, като целта е долният да бъде защитен от радиацията, така че учените да изследват ефекта както на радиацията, така и на другите условия. Балон на NASA е отнесъл контейнера до стратосферата, където пробите са подложени на подобни на Марс условия, включително и ултравиолетовата радиация над 1000 пъти по-висока от тази, която причинява слънчева изгаряния.

Миналата година NASA взе нови мерки, за да предотврати замърсяването на Марс и Луната със земни артефакти. Агенцията не иска да пренесем организми от нашата планета на други светове, тъй като това може да навреди на евентуалния живот там. В същото време обратното им връщане на нашата планета може да застраши природата ни и затова е важно да знаем всички последици от космическото пътуване върху микробния живот. 

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот