Компанията Stratolaunch ще ограничи значително дейността си, за да посрещне новите реалности само няколко месеца след смъртта на милиардера Пол Алън, познат ни още като съосновател на Microsoft. Практически единственият незасегнат проект ще бъде едноименният самолет, който все още е най-големият в света. Плановете за нови ракети носители и ракетни двигатели обаче остават в историята.       

И до момента тези ракети бяха все още на фаза „дизайн“ и първата трябваше да дебютира чак през 2022 г. Що се отнася до двигателя, вече бе тестван негов основен компонент, захранван с водород и кислород и наречен PGA на името на Пол Г. Алън; изглежда обаче, че този проект няма да бъде завършен.

Освен това Stratolaunch ще уволни поне 50 служители и ще запази само 20, които да продължат работа по гигантския самолет. Огромната машина, която тежи над 250 тона, трябва да бъде подготвена за първи тестов полет до края на тази година. Целта е самолетът да отвежда своя товар на достатъчно голяма височина, където да го освободи в полет.

По всяка вероятност причина за ограниченията са финансовите проблеми след смъртта на Алън. По правило основателите на други космически компании използват собствени пари, за да финансират своите звездни мечти. Както Джеф Безос, така и Ричард Брансън вече са похарчили по 1 милиард долара съответно за Blue Origin и Virgin Galactic.

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards

Тагове: