Игрите в Токио 2020 могат да бъдат отложени за края на годината поради избухването на коронавирус, заяви японският министър за Олимпиадата в Япония Сейко Хашимото.

Съгласно условията на договорното споразумение на Япония с Международния олимпийски комитет (МОК) игрите трябва да се проведат само през 2020 г., което означава, че на разположение е опция за забавяне на турнира, ако вирусното огнище направи невъзможно да се започне на 24 юли.

"Договорът изисква игрите да се проведат в рамките на 2020 г. Това може да се тълкува като отлагане", каза г-жа Хашимото в отговор на въпрос в парламента.

„Правим всичко възможно, за да гарантираме, че игрите продължават, както е планирано.“

Япония е категорична, че плановете за втората олимпиада в Токио предстоят напред, въпреки че днес ръгби среща, насрочена за 12 - 15 март, беше отменена поради сериозността на епидемията от коронавирус.

„Ще продължим да бъдем в тясно сътрудничество с всички съответни организации, докато се подготвяме да предоставим безопасни и сигурни игри в Токио 2020.“

Японските национални радио и телевизионни медии съобщиха, че броят на потвърдените случаи на коронавирус е близо до 1000, което включва 706 положителни теста сред пътниците на борда на круизния кораб Diamond Prince.

Според последните данни олимпийският бюджет на Япония възлиза на 1.45 трилиона йени (10.5 милиарда британски лири), като са отделени 120 милиарда йени (870 милиона британски лири) за новопостроения олимпийски стадион и допълнителни 30 милиарда (217 милиона лири) йени към Параолимпийските игри, които следват Олимпийските игри в края на август.

Виж още: Sharp обръща тв завод във фабрика за маски