Сондата Voyager 2 е излязла от хелиосферата - плазмения мехур, създаден от Слънцето, който обхваща по-голямата част от нашата Слънчева система, навлизайки в междузвездното пространство. С това Voyager 2 става едва вторият изработен от хората обект, който успява да го постигне. Преди това го стори Voyager 1 през 2012 г.

Космическият апарат все още изпраща данни до учените от NASA, които развълнувано следят пътешествието му от станциите си на Земята. Информацията от него пътува 17.7 милиарда километра и ѝ отнема 16 часа да стигне до астрономите.

Voyager 2 е изстрелян в Космоса на 20 август 1977 г., а близнакът му Voyager 2 - на 5 септември същата година. Апаратите се захранват от плутоний, който произвежда енергия при естествения си разпад.

Достигането на междузвездната среда е впечатляващо постижение по един или друг начин - това означава, че и двата Voyager апарата най-сетне летят през звездите, където слънчевите ветрове вече не могат да достигнат до тях.

Очаква се до заглъхването на сигнала от двете сонди учените да съберат достатъчно информация за външния слой на Слънчевата система, за да могат да сравнят дали той е еднакъв и на двете места, през които апаратите я напускат.

PS Classic – Burdega с носталгия (РЕВЮ)