От десетилетия учените търсят вода на Марс и откриват много малко под формата на капки на повърхността или замръзнали като лед. Но едно невероятно ново откритие може да промени всичко. Става въпрос за огромно езеро с течна вода на Марс, което се намира под повърхността на ледения слой, покриващ южния полюс на Червената планета.

"Много е трудно да се каже какво наистина гледаме", каза Анджа Диез от Норвежкия полярен институт в Тромсо, Норвегия, която е написала съпровождащ коментар за изследванията. "Може да бъде тънък слой вода, голям слой или вода в седименти."

Екипът казва, че са обмисляли други възможности за сигнала, включително слой от лед с въглероден двуокис или много студен втечнен лед. Те обаче смятат, че това е малко вероятно, защото това не би причинило силното отражение, което се вижда в данните.

Диаметърът на предполагаемия водоем е около 20 км и ако съществуването му може да се потвърди, това би било първият подобен случай, откакто съвременната наука изследва Марс. Подобна новина се посреща с вълнение в научния свят, тъй като наличието на вода се смята за едно от основните условия, за да възникне живот там.

Досегашните открития винаги са били свързани със съществуването на вода в миналото. Пример в тази насока са езерните корита, изследвани от марсохода "Кюриосити" на американската космическа агенция НАСА.