Археолози от Европа и Африка са открили най-старата дървена структура, открита някога, датираща отпреди почти половин милион години - което означава, че за създаването ѝ вероятно е отговорен неизвестен вид хоминини, предшестващ нас, Хомо сапиенс.

Изследователите излагат своите открития в неотдавнашна статия в научното списание Nature, в която съобщават, че са открили дървената структура от "две преплетени трупи, съединени напречно с умишлено изрязан прорез", на обект в Каламбо Фолс, Замбия, и я датират на далечните преди 476 000 години. На същото място, за което учените твърдят, че вероятно е било основа на жилище или платформа, те откриват и четири инструмента, изработени от дърво: пръчка за копаене, отрязан дънер, клин и назъбен клон, всеки от които също датира отпреди появата на съвременните хора.

"Тази находка промени начина, по който мисля за нашите ранни предци", казва в изявление професорът по археология от Ливърпулския университет и водещ автор на статията Лари Баръм. "Забравете етикета "каменна ера", погледнете какво са правили тези хора: те са изработвали нещо ново и голямо от дърво. Те са използвали своя интелект, въображение и умения, за да създадат нещо, което никога преди това не са виждали, нещо, което никога преди това не е съществувало."

Дървото се е запазило, защото водопадът Каламбо е държал парчетата потопени, като по този начин ги е предпазвал от кислород и бактерии, които биха ги разрушили. Откритието е особено важно, тъй като дървесина рядко е запазена от ранната каменна епоха - тя предлага изключително рядък поглед към живота на нашите далечни предци.

Освен вълнуващото откритие на самите дървени предмети изследователят заяви, че находката рисува по-сложна картина на техния живот; че тези хоминини може би не са били номади, а са прекарвали продължителен период от време в района, достатъчно дълъг, за да си направят постройка от околните гори и да черпят прясна вода от водопада.

Тези ранни хоминини не са били единствените, които са били привлечени от местността. По-късно водопадът Каламбо се превръща в място за обитаване от Хомо сапиенс и в богата съкровищница на археологически находки от каменната епоха и след това. Значението му е толкова голямо, че дори се разглежда като обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Със сигурност откриването на най-старата дървена структура, създадена от човека, затвърждава значението ѝ за разбирането ни за човешката еволюция.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване