След като се ускори през 2020 г., въртенето на Земята се забавя отново. Но учените казват, че все още може да се нуждаем от „отрицателна високосна секунда“ през следващото десетилетие.

Средно всеки земен ден съдържа 86 400 секунди. Но въртенето на Земята не е перфектно; то варира леко през цялото време в зависимост от движението на ядрото, океаните и атмосферата. Универсалното координирано време (UTC), официалният международен метод за отчитане на времето, се основава на атомния часовник, който измерва времето чрез движението на електрони в атоми, които са охладени до абсолютната нула. Атомните часовници са точни и непроменливи.

Така че, когато въртенето на Земята и атомните часовници не се синхронизират напълно, нещо трябва да се компенсира. Когато астрономическото време, базирано на въртенето на Земята, се отклонява от UTC с повече от 0.4 секунди, UTC получава корекция под формата на „високосна секунда“. Понякога се добавят високосни секунди, както последно това се случи в навечерието на Нова година на 2016 г., когато се добави секунда в 23 часа 59 минути и 59 секунди на 31 декември. Учените добавят високосна секунда средно на всеки 18 месеца от 1972 г., според Националния институт по стандарти и технологии на САЩ.

Когато секундите се изваждат, това е известно като отрицателна високосна секунда. Никога досега не е имало отрицателна секунда в международното отчитане на времето, но 2020 г. повиши възможността тя да е необходима. През същата година въртенето на Земята се ускори, счупвайки предишния рекорд за най-кратък ден, поставен през 2005 г., 28 пъти. Най-краткият ден през 2020 г. настъпи на 19 юли, когато планетата завърши въртенето си с 1.4602 милисекунди по-бързо от средната стойност от 86 400 секунди.

Сега според данните за времето и датата въртенето на Земята се е забавило. Първата половина на 2021 г. все още беше бърза, като средната продължителност на деня беше с 0.39 милисекунди по-малко от 2020 г. Но от 1 юли до 30 септември дните се удължиха средно с 0.05 милисекунди повече, отколкото през 2020 г.

Това означава, че Земята вече не ускорява въртенето си, но все още се върти с по-бързи темпове от средните. Въз основа на текущата скорост на въртене може да се наложи отрицателна високосна секунда след около 10 години. Крайното решение е на Международната служба за референтни системи и въртене на Земята (IERS) в Париж.

Разбира се, планетата може да има и други идеи. Напълно възможно е въртенето на Земята отново да се забави, което може би ще наложи добавянето на секунда през следващите години вместо изваждане. Не може да се прогнозира: учените не са сигурни какво движи дългосрочните промени в въртенето на Земята.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството

 

Тагове: