Учени от медицинския факултет на университета "Ръш" в Чикаго излязоха с интересно заключение относно използването на носими здравни джаджи и тракери за сън. Флиртът на стотици хиляди потребители с технологията като помощ за сън идва на фона на процъфтяващия пазар на технически приспособления и приложения, обещаващи да ви помогнат да си починете добре. Съществува технология, която ви кара да спите, да регулирате дишането си, когато спите, и после да ви събуди отново. Тя идва под формата на маншети, ленти за кръста или сензори под матрака. Някои тихо ви наблюдават от нощното шкафче.

Дори технологичните гиганти са част от тази манията. Apple въведе режим на нощна смяна на дисплея, с който би трябвало да премине по-добре процесът по заспиване. На CES по-рано тази година имаше цял щанд на технологии за сън и преброихме пускането на най-малко шест нови продукта, включително сензор за матрак от Nokia, маска за сън и робот с форма на фъстък, който трябва да прегърнете за лека нощ.

Резултатите от проучванията на въздействието върху здравето на технологиите за сън са сякаш излезли от кошмарите на много хора - по-ниски нива на емоционална интелигентност, лошо вземане на решения, нарушения на настроението, затлъстяване, диабет, рак и др.

Проблемът е да се разбере дали някоя от тези технологии за сън работи или дали компаниите просто се възползват от горещата тенденция. Учените споделят, че тъй като образованието и технологиите се подобряват, добрите неща ще останат и останалата част от сегашната технология просто ще се превърне в бележка под линия в техническата история.

В крайна сметка вие имате контрол върху качеството на съня си и тези продукти могат да предлагат само подкрепа. Но това не спира компаниите да пускат нови продукти, нали?

Колко издръжлив е Galaxy S10? Този тест демонстрира нагледно (ВИДЕО)

---

MADE IN CHINA: Китайските открития, които промениха света

---

Сушата свърши! Какво ще играем през март?