Дубай е място, където могат да се видят някои от най-странните достижения на съвременните технологии, и ако всичко върви по план, от това лято в небето над града ще полетят нови дронове, носещи пътници, пише Engadget. Прототипът на този пътнически дрон, наречен EHang 184, бе демонстриран по време на CES 2017 и сега китайската компания производител възнамерява да стартира редовни курсове над футуристичния град от юли 2017 г.

Автономните летящи таксита тежат 250 кг и имат товароносимост 110 кг. Максималната скорост е 100 км/ч, а продължителността на полета - около половин час. Капацитетът на машината е да превозва един човек с достатъчно голямо тегло и един малък куфар. Всичко, което пътникът трябва да направи, е да зададе дестинацията си и да затегне предпазните колани. Полетът е автономен, но непрекъснато има 4G връзка с наземен контролен пункт. В момента вече се провеждат тестове около небостъргача Бурж Ал-Араб, но те са без пасажери.

Според властите новата услуга вече е проверена от авиационния регулатор и има необходимите разрешения. Използването на автономните дронове е част от мащабната стратегия на Дубай. Градът иска до 2030 г. поне 25 процента от всички пътувания на пътници да се реализират от автономни превозни средства. Освен това през октомври миналата година градът сключи договор за проучване на възможностите за изграждане на транспортната система Hyperloop One.

Виж още: Интересен поглед върху космическите полети

Тагове: