През 1884 г. ентомологът Мери Естер Мъртфелд забелязва нещо странно. През нощта в хола си тя улавяла пеперуди, които обикновено излизали само през деня - изглежда били привлечени от лампите ѝ.

Въпросът за това какво привлича насекомите към всички видове светлини - от пламъка до лампите на верандата - е древен.

"Наблюдаваме това от хиляди години и можем да намерим писмени сведения за него от хиляди години", казва пред Business Insider Сам Фабиан, постдокторант в Имперския колеж в Лондон, който се е заел да открие причината.

Фабиан, Яш Сонди и други биолози поставят високоскоростни видеокамери както на терен в Коста Рика, така и в лабораторията си, за да видят как светлината влияе на движенията на летящи насекоми като пеперуди, молци и водни кончета през нощта. В лабораторията те използват улавяне на движението, като снабдяват насекомите с миниатюрни маркери, подобни на тези, които актьорите често носят, за да заснемат екшън сцени за филми и видеоигри.

"Това всъщност ни дава наистина феноменална разделителна способност на случващото се", казва Фабиан.

Въпреки това, дори само с видеоматериалите изследователите бързо забелязват обща тенденция при няколко вида, които показват това, което Фабиан описва като "тези странни пътеки". Насекомите се обръщат с гръб към светлината и ако тя се намира под или хоризонтално на пътя им на летене, това често ги кара да летят в кръг или да се блъскат, сякаш използват източника на светлина, за да се ориентират в небето.

Когато буболечките се доближат твърде много до изкуствената светлина, те могат да се окажат почти в капан от нея, казва Питър Обойски, изпълнителен директор и ръководител на колекциите в Музея по ентомология "Есиг", който не е участвал в изследването.

"Идеята, че те искат гръбната им повърхност, горната им повърхност, да е обърната към светлината, е много логична", казва Обойски.

Рибите проявяват подобно поведение, припомня Фабиан, "но за първи път показваме, че това се случва с нощни насекоми при изкуствена светлина".

Много животни разчитат на гравитацията и визуалните знаци, за да се ориентират. Един от начините, по които някои насекоми се ориентират, е да използват нещо, наречено гръбначен светлинен отговор. "За да могат насекомите да летят хоризонтално към земята и да се отклоняват наляво, те трябва да знаят коя е посоката нагоре", казва Обойски. Надежден източник на тази информация е мястото, откъдето идва светлината - небето. "И през милиардите години на планетата това е било нагоре", продължава той.

Когато се сблъскат с различен източник на светлина - например огън отдолу или фар отстрани - насекомите се опитват да обърнат горната част на тялото си към тази светлина и тогава могат да се объркат или да се блъснат в нещо. Проучването се фокусира върху поведението на насекомите, когато светлината е на близко разстояние. Все още не е ясно какво ги води там на първо място.

"Мисля, че все още стои големият въпрос защо те са привлечени от светлината от по-далечни разстояния, чийто отговор е много по-труден", коментира Обойски.

Има много теории защо насекомите се събират на светлината. Най-често срещаната е лунната или небесната навигация. Идеята е, че насекомите, които трябва да летят по права линия, могат да използват позицията на луната като реплика. Те бъркат изкуствените светлини с луната. Има причина учените отдавна да търсят отговор на въпроса защо насекомите са привлечени от изкуствена светлина. "Мисля, че има както практически, така и теоретични причини да искаме да разберем това", посочва Обойски.

Първо, някой ден може да ни помогне да предотвратим толкова много безразборно убиване на насекоми. "Има много съпътстващи щети", казва Обойски. - Не са само комарите. Да разберем каква светлина привлича комарите - и само комарите - е потенциална полза. Той също се тревожи, че светлинното замърсяване оказва влияние върху начина, по който насекомите се движат в околната среда.

"Може би не намират партньори по начина, по който трябва. Може би не намират хранителните ресурси по начина, по който трябва", казва той. Вместо това "те остават в капан в царството на светлината".

Теоретично научаването на повече за летенето на насекомите също може да помогне на инженерите да проектират летящи коли един ден.

Снимка: Unsplash

Виж още: Флопито най-сетне излезе в отдавна просрочена пенсия в Япония