DARPA (Агенция за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната) търси бързо разработване на технологии, които да подпомогнат изграждането на интегрирана лунна инфраструктура.

Проучването на възможностите на 10-годишната "лунна архитектура" (LunA-10) ще се опита да обедини това, което агенцията счита за изолирани усилия в научната общност, за да създаде разнообразна технологична рамка, която да улесни дейностите в Космоса около и на повърхността на Луната през следващите десетилетия. Проучването на DARPA е планирано да продължи седем месеца и ще включва доставчици и потребители на лунни услуги според изявление на уебсайта на агенцията, публикувано на 15 август.

"През следващите 10 години предстои голяма промяна в парадигмата на лунната икономика", казва в изявлението Майкъл Наяк, програмен мениджър в Службата за стратегически технологии на DARPA. За да се ускори тази промяна, LunA-10 ще идентифицира компании с "технически строги бизнес планове" и ще насърчава съвместните иновации между тях, за да се създадат множество търговски жизнеспособни услуги на Луната до около 2035 г.

Както се признава в изявлението на DARPA, този график съвпада с усилията на НАСА да установи постоянно човешко присъствие на Луната като полигон за бъдещи мисии до Марс. Настоящата програма "Артемида" на НАСА включва евентуални планове за космическа станция в силунарна орбита, аванпост на южния полюс на Луната и експедиции по лунната повърхност.

Този обхват на изследванията, съчетан с очаквания ръст на търговските лунни предприятия, ще изисква стабилна и надеждна инфраструктура, която да ги поддържа и която DARPA се надява да постигне с LunA-10.

Преносът на енергия и комуникацията на данни ще бъдат ключови акценти на проучването, а комбинацията от тези технологии - приоритет. Един от начините да се постигне това е с помощта на сложни лазери, способни да излъчват безжично електричество и едновременно с това да пренасят поток от данни.

DARPA дава възможност на компаниите, които искат да се включат в конкурса, да подадат резюмета за LunA-10 до 6 септември. Избраните компании ще преминат през техническа презентация по-късно през следващия месец и ще могат да получат финансиране в размер до 1 млн. долара. Фирмите, които в крайна сметка ще бъдат избрани за проучването LunA-10, ще бъдат обявени по време на есенната среща на Консорциума за иновации на лунната повърхност (LSIC) през октомври и се очаква да информират научната общност за своя напредък по време на срещата на консорциума през април 2024 г. Окончателните доклади са планирани за срещата през юни следващата година.

Снимка: NASA

Виж още: Фонтани от диаманти изригват от центъра на Земята