Приближете зашеметяващото ново изображение от космическия телескоп "Джеймс Уеб" и може би ще се изненадате малко.

Там, на фона на зрелищното раждане на звезди, се крият две светлинни петна с позната форма: въпросителен знак.

Не е ясно какъв точно е обектът, но той е сравнително далеч; най-общо казано, колкото по-червен изглежда обектът в полевото изображение, толкова по-голямо е неговото разстояние. Това е така, защото ускоряващото се разширяване на Вселената разтяга светлината, докато тя пътува към нас, удължавайки я в по-червените части на спектъра.

Двете петна изглеждат с приблизително еднакъв цвят, което поражда интригуващата възможност те да са две далечни галактики, които си взаимодействат. Това е явление, което наблюдаваме доста често във Вселената, а гравитационното взаимодействие може да привлича такива галактики в интересни, издължени форми.

Някои от тях дори приличат на други неща. Галактиките Антени приличат малко на огледален басов ключ (който прилича и на горната част на въпросителен знак). Arp 23 прилича малко на роза, а Arp-Madore 2026-424 прилича на страховит череп.

Разбира се, те изглеждат така поради една странност на човешкото възприятие, известна като парейдолия, при която виждаме модели и смисъл в случайни подредби на елементи.

Не виждаме често нещо, което прилича на препинателен знак, но отблизо космическият въпросителен знак може да изглежда съвсем различно. Възможно е просто да имаме перфектната комбинация от разстояние и перспектива, за да накараме двата обекта да изглеждат като нещо, което е значимо за нас.

Ако Вселената трябва да си има талисман, ние бихме предложили космическия въпросителен знак. Имало ли е друг обект, който така красиво да обобщава безграничното ни любопитство към неизвестните области над нас?

Снимка: Unsplash/NASA, ESA, CSA, J. DePasquale/STScI

Виж още: Кое печели повече - продуктите или услугите на Apple?