Ново проучване на Valve показва, че броят на играчите, които използват контролери в Steam, е по-голям от всякога и продължава да расте. Според компанията 48 милиона геймъри са използвали различни геймпадове, докато играят в Steam, и около 10 процента от ежедневните геймърски сесии се играят с контролер. 

Разбира се, тези цифри варират драстично между отделните жанрове. При стратегиите в реално време бройката е под един процент, докато при много спортни и бойни игри над 70 процента играят с контролер. Екшън приключението от трето лице като Assassin’s Creed има окол 50 геймърие с контролери, а въпреки че съществуват успешно за конзоли вече три десетилетия, шутърите от първо лице за РС все още си остават запазена територия на мишката и клавиатурата и едва 7-8 процента ги играят с контролери.

Най-популярен геймпадът е в рейсинг и скейтинг жанровете, където над 90 процента играят с тях.

Според Valve употребата на контролери в Steam се е увеличила двойно за последните две години и това трябва да накара повече разработчици да вземат този аксесоар насериозно.

От различните контролери 68 процента използват Xbox геймпадове, а три пъти по-малко – PlayStation контролери. Switch Pro Controler се ползва от 4 процента, собственият геймпад на Steam от 20 процента, а в графа други контролери отиват още 4 процента.

Снимка: PC Gamer

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера

 

Тагове:
Още от Play