Русия проведе нов тест на своята ракетна система, проектирана да унищожава сателити в околоземна орбита. Предполага се, че това е десетото изпитание на антисателитната система, макар да не е ясно дали ракетите са унищожили някакви цели в Космоса. Независимо от това американското Космическо командване открито заклейми демонстрацията.

„Руските тестове за пореден път показаха, че заплахите за космическите системи на САЩ и нашите съюзници са реални, сериозни и нарастващи. Ще продължим да сдържаме руската агресия и да се противопоставяме на враждебни актове в Космоса“, обяви Пентагонът.

Русия периодично тества системата от 2014 г. насам, като последният тест бе през ноември 2019 година. По същество системата се състои от мобилна наземна установка с балистична ракета, която може да бъде изстреляна от различни точки на земната повърхност.  

Предполага се, че за последния тест Русия е използвала свой стар сателит, наречен „Космос 1356“, който да бъде унищожен.

Руското изпитание бе критикувано и от други страни, според които неприкосновеността на космическото околоземно пространство трябва да бъде запазена в този момент на криза, когато глобалната логистика, транспорт и комуникации са ключови за победа срещу COVID-19 пандемията.

Виж още: Още една причина да си останеш вкъщи – новият брой на GoGuide идва директно на дивана ти

Тагове: