Миналата седмица NASA пусна ново приложение, с което по-лесно от всякога ще откриете Международната космическа станция в нощното небе. Агенцията отдавна поддържа уебсайта Spot the Station, но новото приложение, достъпно за iPhone и Android, предлага функции с добавена реалност и удобен интерфейс, за да научите повече за орбиталната лаборатория.

Международната космическа станция се вижда най-добре рано сутрин или вечер, когато Слънцето не е изгряло, но светлината му все още попада и се отразява от орбиталната станция. Приложението прави разбор на това кога станцията ще бъде над вашето местоположение в оптималното време, за да свети най-ярко, включително колко дълго ще се появи на небето, колко високо ще се появи и посоката на движение.

Основната страница на приложението включва обратно броене до следващото възможно наблюдение, както и глобус и карта на текущото положение на МКС. Има и изглед за проследяване на местоположението на станцията на цяла страница. Можете също така да активирате известия, за да сте сигурни, че никога няма да пропуснете преминаването над главата ви.

Втората страница е може би най-полезната в новото приложение, тъй като предоставя изглед с добавена реалност, за да ви помогне да намерите станцията в небето. Докато приложения като SkyView отдавна предлагат функции за разширена реалност за изследване на нощното небе (и включват планети, звезди и съзвездия), приложението на NASA Spot the Station е напълно безплатна опция без реклами.

Страницата с ресурси е свързана с обширната колекция от писмени материали, достъпна на NASA.gov. В нея са събрани най-новите новини, свързани с дейността на екипажа на космическата станция, предлага се допълнително четиво за МКС, нейния екипаж и историята на международното сътрудничество, както и информационен лист с обща информация за МКС.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: НАСА стартира стрийминг услуга на 8 ноември