Последният път когато Европа пострада от суша, толкова тежка, колкото тази, която преживява през лятото на 2022 г., е още преди първите колонисти да се заселят в Америка.

Сателитите за наблюдение на Земята доставят смущаващ поток от изображения на европейските изследователи на климатичните промени през последните месеци. Нивата на водата в някои от най-мощните реки на континента, включително Рейн, Дунав и По, спаднаха толкова ниско, че водните пътища трябваше да бъдат затворени за движение. Прословутите дъждовни страни като Обединеното кралство не са виждали капка дъжд от месеци, превръщайки пейзажа в предразположена към горски пожари зона.

Според екологичната програма на Европейския съюз „Коперник“ сушата през 2022 г. може да е най-лошата, която континентът е преживявал от 500 години. В пика на сухия период в края на август 47% от европейската територия страда от „дефицит на почвена влага“, като 17% от територията изпитва „растителен стрес поради дефицит на почвена влага“. Сушата, твърдят анализите на „Коперник“, е засегнала много сектори, включително селското стопанство, транспорта и производството на енергия.

Някои европейски държави, включително Испания, Холандия, Франция и Обединеното кралство, въведоха мерки за разпределяне на водата, като ограничения за дневната консумация на вода и забрани за миене на автомобили.

Сателитните данни показват, че само Северна Скандинавия и най-източните региони на Европа са избягали от сушата. Персоналът на програмата „Коперник“ написа в Twitter, че въпреки че „данните все още не са анализирани и лятото все още не е свършило, сушата, която в момента засяга Европа, може би е най-лошата от 500 години“.

Ако анализът се окаже достоверен, лятото на 2022 г. ще бъде най-сухото след мега сушата от 1540 г., която очевидно е била причинена от 11-месечен период без дъжд и период на температури от 5 до 7 градуса по Целзий по-високи от средните за Европа през ХХ век според швейцарския историк Кристиан Пфистер.

Снимка: Unsplash

Виж още: Cross-Play заглавия, които може да играете с приятели на всякакви платформи