През уикенда служители на SpaceX са получили крайно обезпокоително писмо от шефа на компанията Илон Мъск. В него той предупреждава, че производството на двигателя Raptor е изправено пред криза, която може да доведе компанията до фалит. В писмото си Мъск призовава служителите на SpaceX да работят през уикенда в отчаян опит да завършат двигателя, който трябва да захрани следващото поколение Starship кораб.

„За съжаление кризата с Raptor е много по-сериозна, отколкото предполагаме. Напускането на досегашното ръководство на проекта задълбочава това. Не мога да го кажа по друг начин“, пише Мъск.

Програмата Starship на SpaceX е ключова за достигането на Марс и Луната и изисква много по-голяма мощност от сегашното поколение ракети. Фалитът на SpaceX при провал на проекта не е невъзможен, макар че не изглежда вероятно да се стигне дотам.

Двигателят Raptor е ключов компонент на Starship и за плановете на SpaceX да транспортира хора и товари до Луната и Марс. Постигането на тези амбициозни цели е от критично значение за дългосрочния успех на SpaceX, построен върху обещанието на Илон Мъск за мултипланетарни човешки мисии.

Новината идва в края на една отлична за SpaceX година, в която компанията имаше 25 успешни мисии и изпрати дузина астронавти в орбита.  

Снимка: Pikrepo

Виж още: Какво ще кажете за един iPhone 13 Pro, направен от... Tesla? (ВИДЕО)