Фалшифицирането на скъпо швейцарско сирене е огромен бизнес и в някои случаи дори най-големите познавачи не успяват да различат автентичното от имитацията.
Bloomberg предава, че майсторите в Швейцария използват специален коктейл от бактерии, който идентифицира истинското сирене. Той се произвежда от три лаборатории и се съхранява в индустриален хладилник в Берн, а употребата му е най-честа в Ементал, Грюер и Сбринц, макар да се използва и в други сортове. Специалната комбинация е разработена така, че да не променя вкуса по никакъв начин, но да бъде сравнително лесна и евтина за идентификация в супермаркетите по света.
Интересно е, че се използват ДНК сепмли от три отделни лаборатории. В случай, че фалшификатори успеят да откраднат матерал от една или две от тях, измамата отново ще бъде установена.