Пръстовите скенери вече стават все по-широко разпространени при мобилните телефони, а се проучват и варианти с използване на лицево и ирисово разпознаване, пише Slash Gear. Не е изключено обаче следващото голямо биометрично решение за контрол на достъпа да идва от главата ви. Съвсем буквално.

Група университетски учени от Германия са изобретили система, която използва уникалния звук, идващ от черепа на всеки един човек, като алтернатива на по-конвенционалните методи. Наречена SkullСonduct, системата използва малка джаджа с микрофон и говорител, която се прикрепя към главата на човек. Устройството е създадено на базата на модификация на Google Glass и когато се носи, то възпроизвежда много кратък аудиоклип, който е недоловим за хората. Микрофонът на свой ред улавя и записва звука, след като е минал през черепа.

Тъй като формата на черепа е уникална, това прави уникален и начина, по който звуковата вълна отскача във вътрешността му. Така излезлият сигнал може да бъде свързан с конкретен човек, както това става при пръстовите отпечатъци. Подобен феномен е идеален за идентификация и в същото време не изисква от потребителя да помни каквото и да било, нито пък да прави някакви определени жестове. Учените от Университета на Щутгарт и Института по информатика "Макс Планк" твърдят, че SkullConduct е в състояние да идентифицира правилния човек в 97 процента от случаите.

Виж още: Забравете пръстовите отпечатъци, мозъчните вълни ви идентифицират най-добре