Начинът, по който човек реагира на различни външни стимули, е уникален за всеки, и то до такава степен, че образуваните мозъчни вълни могат да се използват като средство за идентификация, което ви отличава от всички останали.

Това е заключението на екип психолози от университета Бингамтън, които са разработили система за идентификация на хората на базата на техния "мозъчен отпечатък". Нивото на точност при нея доближава 100 процента.

Групата учени, ръководена от Сара Ласло и Жанпен Жин, е записала мозъчната дейност на 32 души, докато те четат различни думи, след което изработената от експертите система се опитва да разпознае хората по така събраните данни. Още първоначалните опити се отличават с доста висока степен на точност, която варира между 82 и 97 процента.

Сега учените разширяват експеримента си, като вместо думи използват изображения, а броят на участниците нараства на 50. Те наричат новата система Cognitive Event-RElated Biometric REcognition protocol или CEREBRE. При нея мозъчната активност, която е уникална при отделните хора, се записва с електроенцефалограма, докато хората разглеждат над 500 различни изображения на лица, предмети и цифри.

"Когато използвате стотици изображения и всеки индивид се чувства различно за всяка отделна картинка, така събраните данни могат да бъдат наистина доста точен начин за идентифициране на човек, използвайки само мозъчната му активност", заключават учените.

Виж още: Девствеността е заложена в гените ни