Космическата компания SpaceX прекрати за пореден път изстрелването на своята ракета Falcon 9, като този път това стана по-малко от две минути преди старта.

Най-напред новата мисия на ракетата за многократно изстрелване трябваше да се състои вчера от базата "Кейп Канаверал", но неблагоприятните климатични условия принудиха Илън Мъск и екипа му да отложат изстрелването. Повторният опит бе предвиден за днес, но Falcon 9 отново не излетя - този път мисията бе спряна едва минута и 40 секунди преди старта.

Непосредствено след това не бе дадено обяснение за промяната, но този път се предполага, че анулирането на полета е станало заради проблеми със зареждането на ракетата с течен кислород.

Тази конкретна мисия на SpaceX предвиждаше Falcon 9 да транспортира комуникационния сателит SES-9 в орбита. С тегло от 5.3 тона сателитът е най-тежкият обект, който ракетата някога се е опитвала да носи, което на свой ред изисква повече гориво. Още по-интересна от товара пък трябваше да бъде съдбата на самата ракета при опита ѝ да кацне на платформа в океана.

Засега компанията не се ангажира с нова конкретна дата на изстрелване.



Виж още: SpaceX ще изпълни пет нови мисии до Международната космическа станция

Тагове: