Първият опит на SpaceIL за частно лунно кацане не протече точно по план. Това обаче не спира израелската компания да опита отново да покори космическата дестинация. Морис Хан обяви, че екипът ще построи нова сонда Bereshеet, която трябва да завърши мисията. Работата по новата сонда ще започне веднага.

Както може да предположите, на този етап нямаме много подробности. Възможно е SpaceIL да заложи на функционално идентичен модел, който просто поправя проблемите на оригинала и най-вече дефекта в комуникациите и ранното спиране на двигателя. Стратегията е рентабилна, като помага да се запазят общите разходи на Beresheet, включително и стартът, на около 100 милиона долара – доста ниски числа за мисия към космоса.

От друга страна не е изключено компанията да прибегне до съществен редизайн, който ще отнеме повече време и усилия.

Независимо от избрания подход новината е добра както за космическите амбиции на Израел, така и за надеждите, че лунните полети с частно финансиране могат да станат практическа реалност.

Успешното изстрелване на ракетата Falcon 9 на SpaceX през февруари даде възможност на Израел да се превърне в едва четвъртата страна в света, кацнала на Луната с роботизиран космически апарат. Лунната сонда е с обща маса на старта от 585 килограма, от които около 400 килограма гориво, необходимо за маневрите до достигането на крайна орбита около Луната и за самото кацане.

Тагове: