SpaceX на Илон Мъск планира да изпрати първия си „изцяло цивилен“ екипаж в Космоса в края на 2021 г. в благотворителна мисия, командвана от технологичния предприемач Джаред Исакман. Компанията заяви в прессъобщение, че ще избере трима души, които да се возят заедно с него на борда на капсулата Crew Dragon на SpaceX.

Исакман, обучен пилот и главен изпълнителен директор на Shift4 Payments, каза, че е дарил 100 милиона долара на детската изследователска болница „Сейнт Джуд“ и иска да помогне за набирането на още 200 милиона долара, като покани хората да дарят поне 10 долара на „Сейнт Джуд“ за шанс да се окажат избрани. Трима души ще бъдат избрани „да представляват стълбовете на мисията: лидерство, надежда, щедрост и просперитет, въпреки че един човек вече е избран“, каза Исакман по време на пресконференция в понеделник.

Пълният екипаж „ще бъде обявен през следващите седмици“, каза SpaceX.

„Това е важен крайъгълен камък за осигуряване на достъп до Космоса за всички“, каза Мъск пред репортери по време на разговора, добавяйки, че това е част от по-широката цел на SpaceX „да намали разходите с времето и да направи космическото пространство достъпно за всеки, който може да си го позволи“.

Мисията, наречена Inspiration4, ще стартира от стартовата площадка на SpaceX 39A в космическия център Кенеди на NASА във Флорида с ракетата Falcon 9 на компанията. Преди полета членовете на екипажа ще получат специално обучение от SpaceX със „специфичен фокус върху орбиталната механика, работа в микрогравитация, нулева гравитация и други форми на стрес тестване“. Екипажът от четирима души ще прекара до пет дни в капсулата Crew Dragon, докато обикаля Земята на всеки 90 минути „по персонализирана траектория на полета“.

Членовете на екипажа трябва да са „физически и психически годни за тренировка“, високи под 196 см и да тежат по-малко от 100 кг съгласно официалните правила. Ако мисията се забави след 2022 г., всеки от членовете на екипажа ще получи „алтернативна награда“ от 150 000 долара.

SpaceX вече изстреля два екипажа в Космоса, но те бяха с обучени астронавти на NASA - включително един астронавт от японската космическа агенция - на финансирани от правителството пътувания до Международната космическа станция. Мисията Inspiration 4 бележи най-новата частна мисия на астронавтите на SpaceX, която ще бъде обявена: мисията на компанията Ax-1, също планирана за края на 2021 г., е домакин на екипаж от четирима частни астронавти, плащащи по 55 милиона долара за осемдневно пътуване до МКС. През 2018 г. Илон Мъск обяви, че японският милиардер Юсаку Маедзава ще пътува около Луната с новата ракетна система Starship на SpaceX, която е в процес на разработка.

Снимка: shutterstock

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

Тагове: