3D принтирането вече проправи своя път към медицината и най-вече, трансплантацията на определени части от човешкото тяло, което може да спаси човешки живот. Сега учени от Оксфордския университет успяха да създадат тъкан, която е съвместима с човешкото тяло и въпреки, че е от синтетичен материал, има някои от свойствата на жива тъкан. 

 

Като материали за принтера се използват така наречените капкови мрежи, които съдържат липиди. Липидите са естествено образувани молекули, чиято главна биологична функция е съхраняване на енергия и сигнализиране. Според учените, при липидите ги няма опасностите, които съществуват при други методи за създаване на тъкън, защото те не съдържат геном. 

 

Според професор Хейгън Бейли от Оксфорд, целта на новосъздадените 3D принтирани тъкъни не е да се възпроизведе едно към едно човешка тъкан, а да се създаде нейно подобие, което да извършва същите функции. Произведените тъкани по този метод няма да бъдат използвани за трансплантация, а като носители на лекарства - имплантирани в човешкото тяло, ще могат да ги пренасят, спомагайки за по-бързото им абсорбиране, а също и да взаимодействат по определен  начин с наранени тъкани.