Учени от Университета в Мериленд са разработили прозрачно дърво, което „е обещаващ кандидат за приложения в енергийно ефективни сгради“ - а методът, който са използвали, е изненадващо прост.

Изследователи от Университета в Мериленд наскоро публикуваха статия в Science Advances, озаглавена „Слънчево подпомагано производство на мащабна прозрачна дървесина, която може да се моделира“.

Прозрачното дърво не е нова идея, но това вече е енергийно ефективно прозрачно дърво и този продукт вече е реализиран от тази група изследователи.

Дървесината е направена от целулоза, която представлява малки влакна и лигнин, който свързва тези влакна заедно. Той съдържа и молекули, наречени хромофори, които правят дървото кафяво. Така че досега учените са се опитвали да премахнат лигнина, но преди това са използвали опасни химикали и високи температури. Но изследователите от Университета в Мериленд са променили лигнина, вместо да го премахнат, като техният метод е много по-прост.

Дървото, направено по новия метод, е 90% прозрачно. Но как е енергийно ефективно?

Прозрачното дърво, създадено по този начин, може да замени стъклото на прозорците, тъй като осигурява много по-добра изолация. Стъклените прозорци са основен източник на топлина или загуба на охлаждане. Освен това прозрачното дърво е много по-трайно от стъклото.

Ето кратко демонстрационно видео:

Снимка: Qinqin Xia/University of Maryland/Science Advances

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви