Ако базираната в Калифорния стартираща компания EarthGrid постигне своите планове, свалените електропроводи и дефектните електрически трансформатори може скоро да се окажат проблем от миналото.

Научно-техническото издание New Atlas обяснява новаторския процес на компанията, който очаква патента си, и казва, че роботът за плазмено пробиване, който тя разработва, може да копае подземни тунели до 100 пъти по-бързо от конкуренцията, като същевременно струва около 98 процента по-малко.

„Представете си робот с десет светлинни меча отпред, изпаряващ всичко от скали до почва“, казва основателят Трой Хелминг в кратко видео, което показва възможностите на бота за плазмено пробиване.

Задният край на робота изплюва парчета скала с размер на корнфлейкс. New Atlas каза, че машината може да върши работата си, без да докосва стените на тунела, докато пробива земята, което означава, че може да изпълнява задачи, без да спира, ако е необходимо.

EarthGrid се надява да използва своята технология, за да създаде подземна мрежа от тунели, които обслужват Съединените щати с възобновяема енергия.

Този ход може да помогне за стабилизиране на електрическите мрежи и защита на инфраструктурата от стихиите - важен урок, който хората в Ню Йорк научиха след Голямата снежна буря от 1888 г. Тази буря изсипа десетки сантиметри сняг върху града и събори куп електропроводи, които на времето все още не бяха заровени под земята и електричеството течеше единствено по надземни стълбове, пресичайки улиците многократно. Въведени след това, подземните проводници осигуряват повече електрическа стабилност.

EarthGrid има да извърви дълъг път, ако иска да премине от своя 20-секунден демо клип към пълноценно енергийно решение за САЩ, но се надяваме, че ще хората в екипа ще разберат скоро дали вървят в правилна посока. Застаряващата електрическа инфраструктура на страната се нуждае от иновации от някого и отнякъде, категорични са експертите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ирония на съдбата: стартъп с украинско участие ще се опита да се бори със задаващата се енергийна криза

 

Тагове: