Учените винаги се опитват да създадат нови и все по-здрави материали, които да се използват в изработката на различни продукти и структури. Наскоро екип от Университета на Мериленд е открил начин да направи обикновеното дърво още по-силно.

Това става с двустепенен процес, като най-напред дървото се сварява заедно с натриев хидроксид и натриев сулфат. Това премахва частно лигнина и целулозата от дървото, след което свареното дърво се пресова при висока температура. Така се изграждат изключително плътни целулозни микрофибри и обработеното дърво е много по-здраво, отколкото това в природата. Според учените методът превръща дървото в 12 пъти по-силно и 10 пъти по-здраво от обикновеното.

Учените вярват, че така създаденият материал може да съперничи дори и на стоманата и титана. Те дори го сравняват по здравина с въглеродните нишки, като в същото време дървото е и много по-евтино. Издръжливостта му е такава, че дори куршуми не успяват да го пробият, и потенциалното му приложение е в автомобили, самолети, сгради и всяко друго място, където по принцип се използва стомана.

Тагове: