Учените от екипа на телескопа "Хъбъл" обичат да почитат рождения ден на уреда с невероятни космически снимки и тазгодишната не прави изключение. Изображението по-долу предлага актуализиран изглед на Ракообразната мъглявина.

И така, какво всъщност гледате? Изображението показва две звезди, червен гигант и бяло джудже. Бялото джудже придобива материал от партньора си и изхвърля още повече материя, създавайки структурите, наблюдавани тук.

Но мъглявината отдавна е източник на мистерии, припомнят учените от "Хъбъл". Първоначално тя беше описана като звезда, докато наблюдение през 1989 г. не разкри външните двойки мехурчета. Едва след като през 1999 г. бе извършено наблюдението с "Хъбъл", астрономите можеха да различат вътрешната структура, демонстрирайки, че процесът, който е създал външните балони, изглежда се е случил отново.

Интересна особеност на Ракообразната мъглявина е, че теоретичните модели предвиждат мъглявина от подобен вид да е образувана от звезда с маса между 8 и 12 слънчеви маси, докато тази на пулсара заедно с масата на мъглявината не надвишава 5 слънчеви маси. В теориите, обясняващи този парадокс, се среща твърдението, че малко след взрива голяма част от материята е издухана от силен звезден вятър, което обаче означава, че около звездата следва да се е образувала обвивка. Такава обвивка досега не е намерена, въпреки че е търсена във всички дължини на вълната.

Изминалата година беше трудна за "Хъбъл". Счупеният жироскоп временно го извади от експлоатация в края на миналата година. Учените в крайна сметка успяха да поправят нещата чрез поредица от маневри, които можем да обобщим с „да го размърдате, докато проработи". Последното е адски опростено казано, разбира се. Но нещата поне засега се върнаха в работно състояние и телескопът все още създава невероятните образи, с които е известен.

Тагове: