Германският съд принуди Tesla временно да спре подготовката на своята голяма фабрика в близост до Берлин, след като местните активисти имат опасения относно въздействието ѝ върху дивата природа и водоснабдяването. Електромобилната компания в момента е в процес на изчистване на 92 хектара гора в Грюнхайде, източно от Берлин, където се надява да изгради първия си европейски заворд.

От Tesla обявиха плановете за Gigafactory 4 миналия ноември, но все още не са получили официално разрешение за планиране за самата фабрика. Въпреки това министерството на околната среда на Германия заяви, че компанията може да започне предварително да подготвя сайт за фабриката "на свой риск".

Като цяло, компанията е закупила почти 300 хектара за своя германски завод, който се надява да отвори през 2021 г. В крайна сметка се очаква фабриката да произвежда 500 000 коли годишно и да наеме 12 000 души. От Tesla са заявили, че ще преместят колонии от горски мравки, влечуги и прилепи, които ще бъдат засегнати от работата, цитирайки местни медийни доклади.

Берлинската фабрика ще бъде четвъртата в света след изграждането на Gigafactory 3 в Шанхай, Китай, който миналата година достави първите си автомобили, малко по-малко от година след започване на работа в завода. Първите две гигафабрики на Tesla са в САЩ в Невада и Бъфало, Ню Йорк.

Виж още: Термичните пасти – какво представляват и как могат да помогнат на конзолата, компютъра или видеокартата ви да работят по-добре? 

Тагове: