Европейската космическа агенция публикува две концептуални изображения, които показват хибернационните капсули и кабината на екипажа, които могат да бъдат използвани като част от бъдещи дългосрочни космически мисии с участието на астронавти. Разработката идва от механизма за съвместно проектиране на ESA, на който беше възложено да оцени използването на хибернация при пътувания до други близки планети, включително Марс.

Виж още: 8 важни ъпгрейда за есенния гардероб на всеки уважаващ себе си мъж

Човешките пътувания до планети като Марс ще отнемат месеци, оставяйки хората с малко работа в дългите дни на пътуване. Хибернацията е предложена като ефективен начин да изглежда, че дългите пътувания като че ли се случват бързо, като същевременно се намаляват калорийните нужди и се минимизира пространството.

ESA отбелязва в нов доклад, че пътуванията, включващи хибернация на хората, биха позволили използването на по-малки космически кораби. Експертите оценяват как този вид пътуване ще повлияе на цялостния дизайн на космически кораб, който ще бъде проектиран да приюти шестима астронавти, които са на път за Марс.

Концепцията би включвала използване на отделни капсули за вкарване на хора в хибернация; същите тези капсули могат да функционират като миниатюрни „каюти“, когато астронавтите са будни. В интерес на концепцията експертите предполагат, че хората ще бъдат поставени в състояние на хибернация, което включва първо ядене, достатъчно за качване на няколко килограма, които след това да бъдат използвани за осигуряване на тялото на неговите калорични нужди, докато хората са в безсъзнание.

Капсулите ще имат мека обвивка, която според концепцията на ESA се охлажда и става тъмна по време на дългия сън. В този случай предположението е, че методът на хибернация ще позволи на хората да запазят мускулната и костната си маса и че ще им бъде предоставен период от 21 дни за възстановяване след приключване на периода на хибернация.

Различни системи, включително изкуствен интелект, ще бъдат използвани за поддържане на космическия кораб, докато хората спят. Самите капсули за хибернация биха помогнали хората да бъдат защитени от космическа радиация. Все още сме на десетилетия от действителния дългосрочен полет на човека в Космоса, включващ състояния на хибернация.

Виж още: Тези звуци от недрата на Марс са просто несравними (ВИДЕО)

Тагове: