Космическият апарат на път към замръзналите луни на Юпитер разгледа Земята отблизо и установи, че нашата планета всъщност е обитаема.

По време на прелитането си на 20 август сондата Juice на Европейската космическа агенция насочи спектрометъра си за изображения MAJIS и субмилиметровия спектрометър SWI към земната атмосфера, търсейки молекули и елементи, които заедно показват, че животът не само може да се появи и да оцелее на даден свят, но може би дори е там в момента. Разбира се, ние знаем, че на Земята има живот, но всъщност точно това е причината, поради която астрономите са търсили това потвърждение.

Juice се отправя към луните на Юпитер, които е най-вероятно да поддържат живота, какъвто го познаваме - затова учените искаха да се уверят, че инструментите му са в състояние да направят съответните открития, след като стигнат там.

„Очевидно не сме изненадани от тези резултати... щеше да е изключително тревожно да открием, че Земята не е обитаема!“, казва планетарният учен Оливие Витас от ЕКА. „Но те показват, че MAJIS и SWI ще работят много успешно на Юпитер, където ще ни помогнат да проучим дали ледените луни биха могли да бъдат потенциални местообитания за минал или настоящ живот.“

Двата инструмента измерват различни съставки на земната атмосфера. MAJIS измерва състава, включително кислород, вода, озон и въглероден диоксид. Той също така състави инфрачервени топлинни карти на земната повърхност. От друга страна, SWI отчита набор от елементи, известни като CHNOPS елементи. Тази абревиатура означава въглерод, водород, азот, кислород, фосфор и сяра - шестте най-често срещани елементарни съставки в живите организми.

Оказа се, че всичко е налично и правилно, което е добра новина за нас на няколко нива, ако се замислим. Екипът на мисията ще продължи да рови в данните като свирепи малки хрътки, ще ги анализира и ще се увери, че събраните данни са в съответствие с други данни и наблюдаваната реалност.

Междувременно Juice, който беше изстрелян през април миналата година, продължава да се движи по живописния път към Юпитер, като са планирани още няколко прелитания на Земята и Венера преди пристигането му в орбитата на Йов, което понастоящем е планирано за юли 2031 г.

След като стигне дотам, той ще изследва гигантската планета и луните Ганимед, Калисто и Европа - всяка от които крие океан, чието дъно може да гъмжи от морски живот.

Ако там има нещо, Juice представлява най-добрата ни надежда до момента да го открием.

Снимка: Unsplash, ESA/Juice/MAJIS

Виж още: Роботи рециклират милиони стари твърди дискове на година в завод на Microsoft