Хората отдавна мечтаят да летят до други светове. Две дестинации - Луната и Марс - неизменно са били начело на списъка с желания. Въпреки че достигнахме Луната през втората половина на ХХ век, Марс остана недокоснат от нас.

Но в края на ХХ и началото на ХХI век марсоходи и сонди на NASA изследваха марсианската почва от разстояние вместо нас. Благодарение на Spirit, Opportunity, Curiosity и Perseverance, които през последните 20 години документираха Червената планета в детайли, вече имаме доста интимна картина на Марс.

Най-новият марсоход на НАСА Perseverance стартира заедно с малкия си спътник, хеликоптера Ingenuity, на 30 юли 2020 г. и се приземи с помощта на две камери едновременно, което ни позволява да видим Марс в три измерения. Такава стереоскопична фотография предизвиква същото усещане, което човек би възприел, стоейки на повърхността на Марс.

Хората имат способността да виждат триизмерно благодарение на еволюцията, която ни е снабдила с две очи. Тази способност е описана за първи път от английския физик и изобретател Чарлз Уитстоун през 30-те години на XIX век. Tой я нарича стереопсия, от гръцкото стерео, което означава "твърд". Уитстоун изтъква, че тъй като всяко от очите ни вижда даден обект под малко по-различен ъгъл, едно изображение никога не може да пресъздаде усещането от гледането на този обект в реалния живот. Но като се представят на всяко око отделни изображения, заснети от малко по-различни гледни точки, на снимката може да се възпроизведе илюзията за дълбочина и триизмерност.

Стереоскопичната фотография е много подходяща за астрономически снимки, тъй като ни позволява да изучаваме и анализираме отдалечено небесно тяло, сякаш го виждаме със собствените си очи. Затова тя често е част от космическите мисии, като приближава техните постижения до Земята по вълнуващ начин. От лунните мисии през 60-те години на миналия век до по-нови начинания като "Нови хоризонти" и "ОСИРИС-РЕКС" - а в случая с последните две отчасти благодарение на участието на астронома (и китарист на "Куин") Брайън Мей - различни стереоскопични изображения бяха споделени със света и бяха приети положително от широката общественост.

Когато първите снимки от Perseverance се върнаха на Земята, Мей и неговата брилянтна сътрудничка Клаудия Манцони бяха първите, които създадоха стереоскопични изображения от необработените данни и ги споделиха в "Стереоскопичен ъгъл" - поредица от публикации в блога на Mastcam-Z, създадена от Джим Бел, главен изследовател на инструмента и планетарен учен от Държавния университет в Аризона.

Снимките могат да се разглеждат в стереоскопичен 3D формат с помощта на стереоскопичния визуализатор OWL, като се поставят точно върху всяко стереоизображение. Мозъкът, с помощта на двете лещи, ще слее двете изображения в една красива гледка с реалистично усещане за дълбочина и плътност.

Има два начина за разглеждане на отпечатаните тук изображения в 3D формат. За да видите изображенията без механична помощ, оставете очите си да се отпуснат, докато гледате снимките, сякаш се фокусирате върху точка зад тях. Първоначално ще видите двете изображения, разделени на четири; когато очите ви фокусират на правилното разстояние, средните две изображения ще се комбинират, за да създадат едно-единствено, ясно 3D изображение. Външните две изображения ще останат от двете страни на 3D изображението и ще станат размазани.

Като алтернатива можете да използвате 3D визуализатор, като например стереоскопичния визуализатор OWL или визуализатора Lite OWL, разработен от Брайън Мей. Тези браузъри са предназначени за лесно разглеждане на 3D изображения в книги, списания, съвременни и старинни стереоскопични карти и дори видео или друго VR съдържание на вашия смартфон.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/ASU

Виж още: Ingenuity поднесе изненада на NASA