NASA официално се отказа от плановете си да кацне на Луната през 2024 г. В ход, който не изненада никого, агенцията обяви, че вече очаква това да се случи най-рано през 2025 г. Първоначално NASA се бе прицелила в 2028 г. като опит за потенциално достигане до Луната, но администрацията на президента Тръмп премести с тази дата 4 години напред.    

Според администратора на NASA Бил Нелсън кацането на хора на Луната през 2024 г. от самото начало е било нереалистично като срок и не е било базирано на реални технически възможности.

Освен с нереалистичния срок NASA оправдава забавянето със скорошното дело на компанията Blue Оrigin срещу агенцията. Заради него NASA трябваше да паузира договорите си и работата по проекта за пътуването до Луната, като това забавяне струваше почти 7 месеца.

През април NASA възложи поръчка за почти 3 милиарда долара на SpaceX за изработката на кораб, който да достигне Луната. По традиция агенцията работи с повече от 1 доставчик за дадена мисия, но в този случай сделката бе само с компанията на Илон Мъск. Това накара Джеф Безос и неговата Blue Origin да заведат дело срещу NASA.

Какви са непосредствените стъпки по пътя към Луната? През февруари 2022 г. ще се проведе безпилотен тест, а успоредно с това трябва да бъдат изпитани и капсулата Orion и Space Launch System, които също са част от мисията до Луната.


Снимка: SpaceX

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)