Учените проучват една дива идея за спиране на прегряването на нашата планета: изпращане на чадъри в Космоса, които да блокират затоплянето от Слънцето. И са готови да изпробват тази идея. Както съобщава New York Times, екип, ръководен от професора по физика в Института за космически изследвания "Ашер" и директор на Техническия институт на Израел Йорам Розен, твърди, че е готов да създаде прототип.

Но има един голям проблем: щитът трябва да се простира на площ от приблизително един и половина милиона квадратни километра, или с размерите на Аржентина.

Тъй като това е твърде голяма структура, за да бъде изстреляна с една ракета, Розен и екипът му предлагат схема, при която в Космоса се изстрелва рояк от по-малки щитове, които ще работят заедно.

"Можем да покажем на света: "Вижте, има работещо решение, вземете го, увеличете го до необходимия размер", казва Розен пред NYT.

Идеята технически съществува от десетилетия насам. Вместо да блокираме напълно Слънцето с гигантски чадър, изследователите предлагат да блокираме само между един и два процента от радиацията на нашата звезда, за да смекчим последиците от глобалното затопляне.

Миналата година екип от учени от Харвард и Университета на Юта изследва идеята за поставяне на прах в "точката на Лагранж" между Слънцето и Земята, за да се преодолеят климатичните промени.

Друг екип предложи да се използва истински "чадър", привързан към астероид, за да се постигне същият ефект. Слънчевият чадър обаче би бил само една част от решението, тъй като земната атмосфера все още ще задържа топлина под формата на емисии на парникови газове. Не всички са съгласни с тази идея. Критиците казват пред NYT, че слънцезащитата би била изключително скъпа и нереалистична, като се има предвид темпото, с което се ускорява глобалното затопляне. Да не говорим за ударите, които подобен "сенник" би трябвало да издържи, докато е изложен в Космоса.

От друга страна, поддръжниците твърдят, че не трябва да оставяме камък върху камък при намирането на решения за климатичните промени. Сега Розен и екипът му искат да получат между 10 и 20 милиона долара, за да създадат своя прототип.

Снимка: Unsplash

Виж още: Не е необходима мозъчна операция: австралийската Synchron е на километри пред Neuralink (ВИДЕО)