Екип от изследователи в Япония твърди, че е открил начин да превежда звуците, които издават пилетата, с помощта на изкуствен интелект.

Както е описано подробно в предстояща за рецензиране предпечатна публикация, екипът, ръководен от професора от Токийския университет Адриан Дейвид Чок, който преди това е изучавал еротични роботи, е измислил "система, способна да интерпретира различни емоционални състояния при пилетата, включително глад, страх, гняв, задоволство, вълнение и стрес", като е използвал "авангардна техника на изкуствения интелект, която наричаме Deep Emotional Analysis Learning".

Те казват, че техниката се "корени в сложни математически алгоритми" и дори може да се използва за адаптиране към постоянно променящите се гласови модели на пилетата, което означава, че с течение на времето тя става все по-добра в дешифрирането на "пилешките вокализации".

Поне такава е теорията - и не, не сте единствените, които имате известни съмнения относно способността на пилешкия превеждащ изкуствен интелект да ни доближи до домашните птици и техните многобройни нужди.

За да изпробва новата си система, екипът записва и анализира проби от 80 пилета. След това те подават тези проби към алгоритъм, за да свържат тези вокални модели с различни "емоционални състояния" на птиците.

В сътрудничество с "екип от осем психолози на животните и ветеринарни лекари" изследователите казват, че са успели да определят психическото състояние на дадено пиле с изненадващо висока точност.

"Резултатите от нашите експерименти показват потенциала на използването на техники за изкуствен интелект и машинно обучение за разпознаване на емоционални състояния при пилетата въз основа на техните звукови сигнали", се казва в статията. "Високите средни вероятности за откриване на всяка емоция предполагат, че нашият модел се е научил да улавя значими модели и характеристики от звуците на пилетата."

Въпреки че това може да звучи обещаващо, трябва да приемаме тези резултати с известна доза недоверие. В статията си изследователите признават, че точността на техния модел може да се промени при различни породи и условия на околната среда и че "наборът от данни, използван за обучение и оценка, може да не улавя пълния набор от емоционални състояния и вариации на пилетата".

Има и много други начини за общуване на пилетата - "други неакустични сигнали, като езика на тялото и социалните взаимодействия".

Въпреки че запазваме мнението си за изследването, докато документът не бъде рецензиран, това е забавно и креативно използване на изкуствен интелект, което може просто да положи основите на по-добро разбирателство между хората и пернатите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този неподозиран компонент може би е тайната на ренесансовите художници