Учените твърдят, че захарта намалява чувствителността към болка. До този извод те стигнали, след като направили 14 детайлни проучвания с участието на 1551 деца на възраст от 0 месеца до 1 година. Всички те трябвало да бъдат подложени на имунизация. Учените установили, че децата, на които преди поставянето на ваксина било давано да пият подсладена напитка, плакали много по-малко, отколкото останалите, на които било давано да пият обикновена вода.

Въпреки че това заключение все още не е сто процента сигурно, резултатите са обещаващи. Една от теориите е, че захарта помага за намаляването на усещането за болка, предизвиквайки освобождаване на химически вещества в организма или активирайки вкусовите рецептори, създаващи чувство за комфорт.

Някои експерти обаче са на мнение, че захарта не успокоява болката, а просто компенсира неприятното усещане с приятно. Педиатрите също не призовават родителите да прибягват до употребата на захар като болкоуспокояващо при децата, а препоръчват стандартните за това методи.