Японски учени иновират в областта на батериите, базирайки се на основни суровини, които могат да се открият във всяка кухня. Въпреки че днешните мобилни устройства използват предимно литиево-йонни батерии, които издържат сравнително дълго и могат да се рециклират почти напълно, в тази област има място за иновация.

Литият е рядък елемент, което води до оскъпяване на батериите, произвеждане от него. Шиничи Комаба и неговият екип са създали батерия, използваща натриеви йони (срещани и в готварската сол) като катод и въглерод от обикновена захар като анод. Въглеродът, добит от захар осигурява 20% повече енергия от конвенционалния. Процесът за добиването му се състои в изгаряне на захар в безкислородна среда при температура между 1800 и 2700 градуса. Иновативната батерия още е в експериментална фаза, но изобретението показва, че по-евтините и лесни за производство батерии са част от обозримото бъдеще.