Кой казва, че златото трябва да има форма на тежки и неудобно кюлчета? Учени създадоха най-тънкото злато в света, което е с дебелина само 2 атома. Материалът е един милион пъти по-тънък от човешки нокът.

Новината е важна за света на високите технологии, защото златото вече има приложение в различни области, като инженерната дейност, медицината и самолетостроенето. Златните наночастици играят важна роля в борбата с рака, а новата двуизмерна форма на благородния метал има потенциала да бъде използвана още по-ефективно.

Сред вероятните приложения на тънкото злато са огъващи се дисплеи, електронно мастило, медицинска апаратура и системи за пречистване на вода. Дори сегашните му приложения ще станат икономически по-изгодни, защото ще се постигат с по-малко количество злато.

Откритието е на Университета на Лийдс и според учените, това е метод - пионер в създаването на двуизмерни материали. Първият подобен материал, който получи широк отзвук, бе създаденият през 2004 г. графен.

Сега учените се надяват, че новият вид злато ще има по-широко приложение, включително и в по-мащабни проекти в различни области на живота. 

Виж още: Илон Мъск ще пробива и (под) Китай

 

Тагове: